You are currently viewing Pénteken markáns hidegfront érkezik, ezzel megérkezik az ősz!

Pénteken markáns hidegfront érkezik, ezzel megérkezik az ősz!

Az elkövetkezendő 36-48 óra során ugyanakkor még déli, délnyugati áramlás kíséretében egyre melegebb léghullámok érnek el bennünket, de különösen a szerdai napon igen éles hőmérsékleti kontraszt viszonyok alakul ki a délnyugati és az északkeleti határvidék között.

Majd pénteken délelőtt megérkezik a 180 fokos éles fordulat, északnyugati vágányon erős hidegfront éri el Magyarország térségét.

Részletesen!

Szabó Zoltán fotója

Szerdán napközben hozzávetőlegesen a Szombathely-Budapest-Miskolc képzeletbeli virtuális vonaltól északra jobbára erősen felhős időre számíthatunk. Elszórt jelleggel tarkíthatja az időjárást eső, zápor, valamint zivatar.

Ettől a vonaltól délre kevesebb felhőre, több órás, de jellemzően szűrt napsütésre készülhetünk. Az esti időintervallumtól már az Észak-Dunántúlon is felhőzet növekedés veszi kezdetét. A délire, délnyugatira váltó légmozgás nagy területre kiterjedve megélénkül, sőt akár egy-egy erős közeli lökést is produkálhat. Nagy lesz tehát a hőmérsékleti különbség, míg a tartósabban felhős tájegységeken csupán 18 és 23 fok közé melegszik fel a levegő, addig másutt 24 és 31 fok közötti csúcsértékeket olvashatunk le a hőmérőinkről.

Nagy Rozi fotója

Csütörtökön fordul a kocka ugyanis az ország déli, délkeleti részén lesz zártabb a felhőtakaró míg északabbra az összefüggő felhőzet megnyílik, szakadozik, a déli óráktól gomolyos szerkezetet ölt. Északon, északkeleten hosszabb-rövidebb ideig tartó időszakokra kisüt majd a nap is.

Az ország északi, északkeleti harmadában csak elszórtan, az ország többi részén többfelé színesítik az időjárást lokális záporok, illetve mennydörgéssel, valamint villámtevékenységgel kísért zivatarok. Zivatarok környezetében átmenetileg viharossá fokozódik a nyugatira, délnyugati szél, de zivataroktól függetlenül is lehetnek erős széllökések.

Ladányi Máté fotója

Kissé kiegyenlítődnek a hőmérsékleti kontrasztok 25 és 32 fok között mérhetjük a maximumokat. Ezzel búcsút is vehetünk a 30 fokot elérő hőmérsékleti értékektől ameddig, azaz ominózus meteorológus szem ellát nem térnek vissza ezen hőfokok.

Pénteken tiszteletét teszi a bevezetőben említett hidegfront. A front átvonulását eső, zápor, elsősorban Csongrád -Csanád és Békés megyében zivatarok kísérik. A front hátoldalán megerősödik, viharossá fokozódik az északnyugati szél. Ezzel a széllel pedig elkezdődik a szeptember közepét-végét idéző légtömegek beáramlása hazánkba és a Kárpát-medencébe.

Englert Gábor fotója

A mostani legfrissebb előrejelzések, és modellfutások azt vetítik előre hogy a hétvégén tovább nyílik az út az észak, északkelet felől érkező hideg, sarkvidéki eredetű léghullámok érkeztének, ezzel pedig tovább is csökken a nappali felmelegedés mértéke. Szombaton és vasárnap már csak 11 és 18 fok közötti intervallumokban prognosztizálhatóak a csúcshőmérsékletek. A hajnali időszakban pedig mivel még kellő mennyiségű felhőzet felettünk így csupán 3 és 10 fok közé kúszik a hőmérő higanyszála.

Csapadék tekintetében a hétvége most még tartogat magában nem kis bizonytalanságot, hiszen a Genovai-öböl térségében egy mediterrán ciklon látszik kiépülni, mely bizony hatással lehet hazánk légköri helyzetének alakulására is.

Kiemelt kép – Farkas Szilvia
Cikket írta – ZsoltiMeteo