You are currently viewing Kedden hidegfront jön!

Kedden hidegfront jön!

Délelőtt már beborul, és feltámad a szél, olykor egy-egy viharos lökés sem kizárt. Eső is lehet, de számottevő sajnos nem.

A szombati forróság után hétfőn újra tetőzik a meleg, de elmondhatjuk, hogy 40 fok az nem lesz. Szelídebb forróság jön, a maximumok ma 33 és 35 fok között alakulhatnak. A délies szél mérsékelt lesz, de egy-egy élénk lökés előfordulhat. Estére 30 fok alá hűl a levegő és a szél is mérséklődni fog.

Presser Nimród fotója

Kedden reggel még mérsékelt lesz az északnyugati szél, majd nagyjából 8-9 órától viharossá fokozódik. A délelőtt folyamán több hullámban érezhet csapadék, mely főleg záporos-zivataros jelleget fog képviselni. A hőmérséklet alulról súrolhatja a 30 fokot, de a front érkezésével fokozatosan visszaesik.

Délután folytatódik a felhősebb, borúsabb időjárás. Csapadék is várható, de számottevő csak az intenzívebb zivatargócokban alakulhat ki. A zivatarokat felhőszakadás (10-20 mm,) szélerősödés (60-70 km/h) és jég (1-2 cm) kísérhet. A szél a zivatarokon kívül is élénk lesz. A front érkezése után a hőmérséklet jelentősen visszaesik, a maximumok 20-23 fok között alakulhatnak.

Englert Gábor fotója Szigligetről

A délután második felében elhagyja a csapadékzóna a Balatont, és a szél is fokozatosan mérséklődni fog, majd a kora esti órákban teljesen legyengül. A felhőzet is fokozatosan felszakadozik, késő délutánra a nap is kisüthet a felhők közül.

Sokat nem segít a front!

Szerdára kissé mérséklődik a meleg, de így is kevéssel 30 fok feletti hőmérséklet várható. Kevés lesz a felhő felettünk, de az északi-északnyugati szél erős lesz, 30-40 km/h-s lökések is előfordulhatnak napközben.

Markánsabb változás a hét végén jöhet. Ekkor kissé mérséklődhet a meleg is, de fázni továbbra sem fogunk!

Kiemelt kép – Kővári Zsolt