You are currently viewing Milyen időjárásra számíthatunk a következő napokban a Balatonnál?

Milyen időjárásra számíthatunk a következő napokban a Balatonnál?

Holnap kezdetét veszi a meteorológiai értelemben vett első nyári hónapunk, azaz a június, melynek első napján a reggeli órákban még kialakulhat elsősorban a keleti medencében egy-egy rövid ideig tartó futó zápor. Ám a nap nagy részében gomolyfelhős napos idő vár ránk. A nyugati, északnyugati légmozgás élénk marad. 25 és 28 fok közötti intervallumokban mérhetjük a térségben a maximumokat.

Ladányi Máté fotója

Csütörtökön és pénteken sok napsütésre, valamint délután szórványosan kialakuló záporokra-zivatarokra kell felkészülni. Összességében azonban tartós, hosszantartó csapadékhullás nem lesz. 29-30 fok körül tetőzik a hőmérséklet.

Nagyon erős lesz az UV-B sugárzás!

Csütörtökön, valamint pénteken nagyon erős a 10-es skálán 7.1-7.2-es értéket elérő UV-B sugárzás várható, így 10 és 16 óra között érdemes lesz a tűző nap sugarát kerülni, a bőrünket pedig minél magasabb faktorszámú napvédő krémmel védeni az esetleges bőrleégés, valamint bőrpír kockázatát megelőzve.

Bede-Nyitrai Roberta fotója

A pünkösdi hosszú hétvégére fokozódik a légkör nedvességtartalma, ezáltal aktivizálódik, labilizálódik, fortyog majd a levegő, amolyan tipikus trópusi idő vár ránk. Mindennap számítani lehet több órás napsütésre, azonban a déli órákban megindul az erőteljes gomolyfelhő-képződés, melyek ahogy a magasba törnek, majd pedig összetornyosulnak lokális heves záporokat, zivatarokat okoznak, de ezek a konvektív csapadékgócok csupán kisebb területre korlátozódva okozhatnak nagyobb mennyiségű csapadékot!

Muha Zoltán fotója

Ami pedig a hőmérsékleti viszonyokat illeti mindvégig kitart a 26 és 32 fok közötti maximumérték, ám tényleges hőérzetünket a magas páratartalom miatt jóval fülledtebbnek érezzük.

Jövő héten szerdán pedig Medárd napja lesz, ami azt jelenti, ha azon a napon esik akkor 40 napig esni is fog, a mostani előrejelzések alapján jó esély van arra hogy azon a napon is kialakuljon csapadék, de ennek a pontos kimenetelével a folyamatosan frissülő rövidtávú, és középtávú prognózisainkból tájékozódhattok!

Cikket írta – ZsoltiMeteo
Kiemelt kép – Nagy Zoltán